Storytelling for virksomheder handler om andet og mere end at fortælle en god historie.

Det handler om loyalitet og salg.

I din markedsføring opnår du de allerbedste resultater med historiefortællingen, når du skriver dig selv ud af hovedrollen og indsætter dine kunder i stedet. På den måde skaber du historier, der sælger – eller som minimum giver dig mere loyale følgere.

Selvom redskaberne er simple og metoden er mere slidt end citaterne fra Den Eneste Ene, er det ikke nødvendigvis nemt at bruge metoden med succes. Det ved du, hvis du allerede nu snitter historier på en virksomheds vegne.

Derfor får du her en god storytelling-model sammen med nogle tips til hvor og hvordan du kan arbejde med storytelling i dine nyhedsbreve og i andet content.

Lad os begynde med at kaste et blik på, hvorfor det virker.

 

Storytelling er biologi

En god historie taler til en del af din hjerne, som ikke bliver aktiveret, når du bliver præsenteret for et powerpointhelvede af tabeller og punktopstillinger. Så selvom fakta ofte er relevante, når vi ønsker at sælge noget, er det ikke fakta, der sælger dine ydelser. Den del af hjernen, der holder styr på fakta er nemlig ikke den del af hjernen, der tager beslutninger.

Derfor skal der andre midler i brug. Storytelling kan nå områder i hjernen, f.eks. vores sansecenter og de områder der bestemmer vores humør – OG vores adfærd. Det er her, vores såkaldte mavefornemmelser bliver skabt.

Når vi bliver fanget af en historie, sker der noget særligt. Hjernen frigiver oxytocin – også kendt som kærlighedshormonet.

Det forklarer, hvorfor du savner personerne i en bog, når du har læst den sidste side, og hvorfor du føler, at du er venner med Ross og Rachel. Helt konkret betyder udskillelsen af oxytocin nemlig, at du føler empati. Og det er derfor, historier er så powerfulde.

Engang, for ikke voldsomt længe siden, handlede god markedsføring om at have nok penge til at forstyrre sine målgrupper, indtil de købte noget. I dag handler det, i følge forfatter og marketing-guru Seth Godin, om 2 ting:

 

1) Folk skal vide, at du findes.

Og 2) Folk skal stole på dig.

 

Og det er her, storytelling kommer ind i billedet…

Der er mange, som har eksperimentet med den personlige markedsføring gennem årene. En af dem er Adweek, som lavede en række splittest, hvor de stillede to annoncer over for hinanden:

Den ene version indeholdt ren fakta om produktet. Den anden havde en personlig historie tilknyttet om kunstneren bag, om varens oprindelse eller om en kunde der havde brugt produktet med tilfredshed.

Tallene i deres undersøgelse talte for sig selv. Og de viste klart, at folk opfatter en vare som værende mere værdifuld, når de kender varens historie eller ser andre, som er glade for den.

Så, nu ved du, hvorfor du skal bruge storytelling, men hvordan skal du gøre? Der findes mange modeller til storytelling, men den som er kendt for at skabe de bedste resultater i en virksomheds markedsføring er den såkaldte “Hero’s journey”.

 

Enter, Joseph Campbell

En af de personer der har været mest fascineret af historier og myter gennem tiden, hedder Joseph Campbell. Faktisk, var han så fascineret af dem, at han rejste rundt til de fjerneste afkroge af planeten for at undersøge gamle sagn og myter.

Han fandt ud af, at de historier som havde overlevet fra generation til generation, havde mange elementer til fælles og kunne sættes ind i en fast formel, som han derefter beskrev og delte med verden. Han kaldte modellen: The hero’s journey.

Den ser sådan her ud:

(Se hele videoen om the hero’s journey hos Ted Ed)

Det er en klassiker, og du kender den sikkert allerede.

Historien handler om en person, der bliver kaldet til at tage på eventyr, møder mange udfordringer og kriser undervejs, før personen sejrer og vender hjem igen – forandret for altid.

Prøv selv at indsætte nogle af dine yndlingsfilm i modellen: Ringene Herre, Alice i Eventyrland, Find Nemo, James Bond, Harry Potter… Og mange, mange flere!

Historierne indeholder altid:

  • En modvillig helt (Frodo der skal tilintetgøre ringen)
  • Et kald til eventyr (kaninen der løber gennem haven i Alice i Eventyrland)
  • En støttende hjælper (Dory der hjælper Nemos far gennem prøvelserne)
  • En række udfordrende prøvelser (bedrageri, forgiftninger, kidnapninger og lignende i James Bond)
  • En farlig fjende (Voldemort fra Harry Potter)

Kan det oversættes til din markedsføring? 

Ja, det kan du tro.

Måske har du allerede givet dig selv hovedrollen som den modige helt, der drager ud for at redde dine kunder fra frygtelige skæbner.

Men vent… Det er her, filmen knækker. For det er ikke dig, der er helten.

 

Så hvis det ikke er dig, der skal redde verden, hvem er det så?

 

Ja, du kan jo tænke på dig selv som fuglene og musene i Askepot (uden sammenligning i øvrigt), Robin fra Batman eller Sam der hjalp Frodo med at tilintetgøre ringen i Ringenes Herre.

Med andre ord: Du er ikke helten i historien, du er hjælperen.

Udfordringen er, at de fleste helte er modvillige, inden de drager ud på eventyr.

Faktisk havde ingen af dem lyst til at tage afsted. Din fornemmeste opgave er derfor at inspirere og overtale de modvillige helte til at tage kampen op (og blive kunder i din forretning).

 

Sælg med storytelling ved at tage udgangspunkt i din helts rejse og svare på fire spørgsmål:

 

Hv-spørgsmål går du aldrig galt i byen med – heller ikke når det handler om at lokke din potentielle kunde med på eventyr.

De fire spørgsmåls fornemmeste opgave er at fortælle dig, hvordan du bedst kan prikke til dine kommende kunder, så de kan mærke det. Du skal altså genere dine læsere tilpas meget, så de vælger at handle i stedet for at lade stå til.

Der kan være utallige grunde til, at en person ikke handler på noget, selvom der er alle mulige logiske grunde til, at det er en god idé.

Det kan f.eks. være, at vedkommende er bange for at fejle, bange for at se realiteterne i øjnene eller ikke tror, at løsningen vil virke for netop ham eller hende. Derfor kan man sige, at du faktisk gør personen en stor tjeneste ved at vise, hvad personens handlinger, eller mangel på samme, kan føre til på sigt.

Vi er på ingen måder ude i, at du skal til at køre skræmmekampagner på alt, du ønsker at sælge. Heller ikke i, at du skal være manipulerende eller være ultra-sælgende.

Slet ikke.

I stedet kan du se det som en god service, at du folder nogle forskellige scenarier ud for dine læsere, så de kan tage mere aktive valg, hvor de bedre forstår konsekvenserne.

På den måde udfylder du også din hjælperolle bedst muligt.

Spørgsmålene kan bruges i alle brancher. For at gøre det endnu nemmere for dig at gå i kast med, har jeg inkluderet et konkret eksempel.

Herunder kan du derfor se, hvordan svarene kunne se ud, hvis det var en personlig træner, der svarede på dem. Vi tager udgangspunkt i, at trænerens persona er en kvinde midt i fyrrerne.

 

De 4 spørgsmål (og eksempler på svar)

Spørgsmål 1:

Hvad vil ændre sig for din (kommende) kunde i den nærmeste fremtid?

Potentielt svar fra personlig træner: 

Stille og roligt kommer der et kilo mere på sidebenene. Helt uden nogen bemærker det. Langsomt, men sikkert, begynder tøjet at stramme mere og mere og tilsidst må hun indse, at det er på tide at købe tøjet en størrelse større. Men altså, det går jo nok. Det er bare én størrelse, ik?!

Hun opdager til sin skræk også, at der begynder at dukke dobbelthager op, når nogen tager billeder af hende. Men altså, det er jo bare en dårlig vinkel.

Alligevel har det efterhånden betydet så meget, at hun melder sig ind i et fitnesscenter… Som så mange gange før. Denne gang varer det to måneder, inden motivationen forsvinder og de eneste, der nyder godt af abonnementet er fitnesscenteret.

 

Spørgsmål 2: 

Hvad kan han eller hun gøre ved det?

Potentielt svar fra personlig træner:

Hun kan vælge at træne på sine egne præmisser. Slut med overfyldte hold og ildelugtende træningslokaler, hvor luften er tungere end de vægte, hun skal løfte.

Det er også slut med øvelser, der ikke passer til hende. Faktisk er det her muligt at skræddersy forløbet og tage 100% hensyn til eventuelle skader og mål for træningen.

Selvom hun stadig skal tage ansvar for sin træning, kan hun få en personlig sparringspartner, der står lige ved siden af hende og sørger for, at strukturen bliver fastsat og holdt.

Sidst men ikke mindst får hun en at stå til regnskab for – på den gode måde. Det er noget af det vigtigste, når man beslutter, om man kunne finde på at aflyse en træning, viser adskillige undersøgelser.

Spørgsmål 3:

Hvad sker der, hvis der ikke bliver gjort noget ved problemet?

Potentielt svar fra personlig træner:

Den dårlige samvittighed vil blive ved med at nage hende, for hun vil jo egentlig gerne træne. I begyndelsen handler det udelukkende om udseendet, men på sigt kan den manglende styrke føre til, at småskavankerne begynder at hobe sig op:

Et dårligt knæ…

En øm skulder…

Og en hofte der har haft det bedre.

Energiniveauet er også nedadgående og somme tider er det svært for hende at overskue de mange puslespilsbrikker i hendes travle liv.

Spørgsmål 4:

Hvad er det bedste der sker, når problemet er løst?

Potentielt svar fra personlig træner:: 

Det bedste der sker, allerede efter et par uger, er, at hendes selvtillid vokser eksplosivt. Hun beviser over for sig selv, at hun overholder de aftaler, hun laver med sin træner, fordi det endelig er sjovt at træne.

Hun kan også pludselig passe de jeans, som hun ellers var ved at overveje at smide ud, fordi de har været for små i flere år. Hun falder ikke længere omkuld i sofaen kl. 20.30 hver aften og får at vide fra både familien og kollegaerne, at hun virker meget gladere, end hun  plejer – og det er hun også.

 

***

 

Det er afgørende – som i altafgørende – at du kender dine potentielle kunder, inden du begynder at svare på spørgsmålene selv.

Du skal vide, hvad der holder dem vågne om natten, og du skal vide, hvad de drømmer om.

Den del af historien kan du ikke skrive selv, for den kræver data. Den kræver research, og den kræver ydmyghed. Hvis du er nystartet, eller ikke har lavet øvelsen før, kan det være en rigtig god idé at lave et spørgeskema til dine potentielle kunder.

Når du har lært de fremtidige helte at kende og samlet dine data til en enkelt persona eller to, kan du begynde at overtale ham eller hende til at tage med dig på eventyr.

Rigtig god tur!